<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7439928185795496342\x26blogName\x3dDekBoy+-+Lagenda+Budak+Nakal\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dLIGHT\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://dekboy-encem.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://dekboy-encem.blogspot.com/\x26vt\x3d6587125613494376646', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Monday, March 30, 2009
  BLAJA BAHASA


meh ar sini sesapa yang nak blaja bahasa nogori aku nak ajar..benda ni aku jumpa kat mana ntah..tak ingat..tapi aku just nak share jo lah kot2 sapa nak datang tempat aku sonang..
ni serba sikit arr..takleh banyak2..nanti poning kepalo

Angkek=angkat
Buek=buat
Bondo=benda
Biaweh=jambu batu
Bega=degil
Bidaro=mata kucing
Dokek=dekat
Dongki=dengki
Dio=dia
Eden/den=aku
Ekau=engkau
Ese=saya
Ganeh=ganas
Godang-besar
Hongeh=penat/mengah/kenyang
Ionyo=ianya
Iolah=ialah
Jang=(cara orang tua paggil pemuda/anak lelaki)
Kek=dekat/kat (kek mano?)
Kedaung=yg teramat sangat
Keropai=beg/beg plastik
Lantun=sekerap (getah)
Lesek=lasak
Longuh=lenguh
Lomau=lemau (masuk angin/lemah)
Lokeh=lekas/cepat
Lombik=lembik
Lopeh=lepas
Mongak=tipu/kelentong
Ongap=kurang pandai
Onap=makan nasi tak masuk sepenuhnya dalam perut..
Ontok=diam, duduk diam2
Peteng=pandang/tengok
Penganan=dodol
Pelaso=pemalas
Puleh=pulas
Poie=pergi
Pokok dek den=suka hati aku
Sumbek=sumbat
Sompek=sempat
Selopeh=selepas
Sontal=sental
Solambo/slambo=selamba
Tompek=tempat
Umangai=fuhh..gile lah..lebih kurang gitu ler..
Yolah=yelah
Yo=jugak


hehehe slamat blaja..nanti senang aku masukkan benda lain plak yoo


3:54 PM |




  LAGU BESTT!!

lagu ni abg didi yang cipta..lirik plak abg faris yang buat..dorang ni memang suka main muzik..best gak layan lagu ni..sesapa yang nak berkenalan ngan abg faris atau abg didi ni silakanlah...jangan mayu2...


video

10:27 AM |




  JALAN JALAN SEREMBAN

ari ahad pagi bosan arr dok umah...aku ajak ibu gi terminal one cari cd ps2 aku..aku bosan tahap cipan asik main game bola je...lagi pun banyak cd aku ibu dah buang..ibu cakap cd yang abg faris beli semua ganas2..aku tak boleh nak main..bahya..nasib baik ibu ikot cakap aku..lagi pun ibu nak gi kedai henpon nak unlocked hb abg chik..


dapat gak cd yang aku cari2..aku beli 3 cd..cd bola, ben10 ngan spongebob..hehe tak sabar nak balik main kat umah...sempat gak gi isi perut kat mcd...lapo..




10:17 AM |




  MANDI MANDA JERAM TOI!!



28hb aku ajak ibu gi jeram toi...mandi2..best lama tak mandi..lagipun juara mandi perot besar didi, abg chik ngan kakak mira ada..pelagas..gi mandi arr best..kul 3.00 pas abg faris ngan bangchik abis tuisyen kitaorg gerak arr gi sana..dlm 30 min dah sampai dah..dokat jooo...tak jauh pun..penuh kete ibu..sume badan besar2 yang follow...huhuhu...ibu bawak bekal gi sana...lapar je perut bila sejuk2 ni..banyak tul aku makan..ingat nanti nak ajak ibu gi sana lagi arrr...

10:08 AM |




  BESDAY ABG DIDI



27hb aritu celebrate besday abg didi..best arr..tak penah nak celebrate besday abg didi sama2..hehehe arini dapat gak sambut...aku takde kasi apa kat abg..dah aku pun kecik lagi.manala ada duwet..aku bagi kad je la..maklang beli kek besar..best arr kek tu..ada bihun goreng ngan coklat..tu makteh yang beli..makteh beli adiah gak..minyak wangi...biar bang didi wangi sepanjang masa..adik nak wish appy belated besday abg..moga panjang umo murah rezki dan dapat awek cunnnn..






9:46 AM |




Friday, March 27, 2009
  OHH YEAHH!!

arini abg didi balik..best2..tak sabar nak jumpa abg didi..abg didi ni anak mak (makngah) aku..dia dok kat perlis...umo 18 tahun...baru pas spm..hahaha mana2 awek yang nak kenai tu sila2 kan la ekk...

abang didi yang pakai baru biru tu..encem kan??yang baru merah tu cousin aku gak..abg chik..abg chik ni anak pandak aku..tapi dia dok ngan nenet aku..umo 16 tahun..sayang kat dorang..aku ada cousin lagi sorang..abg faris..nanti aku citer pasal abg faris aku ekk...





ni la abg faris aku..hehe..sayang sangat kat dia..gamba ni abg faris yang edit..aku tak reti..huhuhu...gambar masa raya aritu..encem tak kitaorang??abg faris ni anak maklang aku..dia anak tunggal..samala ngan aku gak..umo 15 tahun...tahun ni nak PMR tapi memain jo..

abg didi...kita jumpo potang ni yoo....

3:59 PM |




  AKU YANG SEDIH





macam mana ekk aku nak mulakan kata...aku sedih arrr bila ibu cakap kak nani merangkap baby sitter aku dapat keje lain..dia start keje 1hb April nih..ala pasni sapa nak mandikan aku??sapa nak teman aku main ps2??sapa nak buat susu aku bila aku lapar??

entry ni khas tuk kak nani bucuk..

memang arr adik selalu buli kakak tapi bukan bermakna adik tak sayang kakak..adik sayang kakak sangat2..pasni mesti kita jarang jumpa ekk...mesti kak nani sibuk keje..camne kita nak gado2 lagi..tak best arr camni..nanti mesti bila kak nani balik kita dah tak leh mesra cam dulu..mesti adik rindu banget ngan kakak..

tapi takpe arr..syok gak kakak dapat keje..dapat keje mesti ada gaji..ada gaji mesti arr ada duwet..ada dewet mesti arr leh beli coklat tuk adik..leh beli adiah...hehehe ni yang bestttttt

apapun good luck arr kakak ekk...jgn lupa adik..missssss u...kok nangis??kok nangis lagi slalik..huhuh

8:47 AM |




Thursday, March 26, 2009
  hari ini aku


bosan sangat arini..tunggu ibu balik keje lambat arr..proses idup berjalan macam biasa..bangun minum susu..bekpes..nenek masak mee goreng..sedap wooo...pastu mandi..aku tak sekolah lagi..malas arr skolah2 ni..bosan..aku nak relax kat umah dulu arr..taun depan baru aku nak gi skul..

ibu gaji arini..aku tau..ari yang aku tunggu2 tiap2 bulan..ingat nak ajak ibu makan kat luar arr..nak makan mcd ke...kfc ke..pizza ke..hurmmm harap2 ibu rajin arr..

rutin aku ari2 main ps2..nyawa aku ni wehh..tunggu makteh beli pSp..ntah bila nak anta tak tau arr..tak sabar dah sebenarnye nih....ntah bila ar..bohsan tahap cipan arini..mujur kak nani ngan kak mira ada layan aku..best gak buli2 dak pompuan ni..aku suka!!

12:32 PM |




Wednesday, March 25, 2009
  TEMAN RAPAT


semua orang perlukan teman rapat dalam idup..kira idup tak bermakna la kalau kita dok sorang dalam dunia ni...aku baru je jumpa teman rapat aku ni..org kata muka kitaorg sama..org kata lagi muka sama
ada JODOH..huhuhu...aku tak nak pecaya tapi tak tau kenapa aku suka nak per
caya..nama teman aku ni lailatul ain..aku suka panggil dia atul je..rindu sangat kat dia..2 minggu dah tak jumpa ni..atul tunggu minggu depan kita jumpa leh borak2 ekk ekk ekk...



3:12 PM |




  hari ni aku semalam dan kelmarin





saja je nak test2 wat blog...tak tau lagi nak tulis apa..otak buntu..ni saja nak tayang muka encem aku nih..mana la tau kot2 ada yang terpikat nak jadi kan menantu...bagi yang tak kenai aku lagi tu meh lah kenai2

2:46 PM |